Zöld NBSZ

2021.

Az NBSZ zöld ékköve

A DR. STEIER JÓZSEF által, nemzetközi együttműködésben kifejlesztett smaragdfát® világszerte ültetik számos kedvező tulajdonsága miatt: gyorsan fejlődik, rendkívül sok szén-dioxidot megköt, óriási mértékben termel oxigént és tisztítja a talajt. Az NBSZ elkötelezett környezete zöldítése iránt, idén – a beruházások, fejlesztések körültekintő megvalósítása mellett – smaragdfa® ültetésével is hozzájárult a levegő minőségének javításához.
Állatkerti örökbefogadás

Az NBSZ társadalmi felelősségvállalás programja keretében általában az épített környezetének fejlesztéséhez, jobbításához járul hozzá, a pandémia azonban mindent felülírt; ezúttal egy rendkívül nemes és felelősségteljes vállalásra hívtuk a kollégákat, amely segít abban, hogy gyerekeink, unokáink is megismerhessék a Föld élővilágának sokszínűségét.

A Fővárosi Állat- és Növénykert 155 évvel ezelőtt jött létre, és több mint 20 éve indította útjára örökbefogadási programját, amelyen keresztül az intézmény fejlesztését, így az állatkerti lakók jólétét biztosíthatja. Ennek a kezdeményezésnek lett aktív részese az NBSZ, amikor munkatársai csatlakoztak az Állatkerti Nevelőszülők széles táborához Wadadisi, a szurikáta örökbefogadásával.


Föld napja - egy nap a holnapért

Fél évszázada kezdődött a küzdelem, amikor 20 millió ember vonult utcára világszerte, és emelte fel szavát a környezetvédelemért.
Az emberiség túlfogyaszt, túlterjeszkedik és agyonnyomja a vadvilágot, tönkreteszi környezetét; a természeti értékek kizsákmányolása már nem fenntartható.
Ez a nap Földünk eltartóképességeinek határaira, védelmére hívja fel a figyelmet. Sok a teendő, sok lehetőség közül választhatsz.
A lényeg, hogy ne várj másokra, hanem cselekedj! Ne csak ma, hanem nap mint nap!
Mert „a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”.

Az NBSZ a jeles nap alkalmából különleges podcast adással, valamint egy nyereményjátékkal is készült.

Bővebb információk az NBSZ NKI Facebook oldalán találhatók, ami itt érhető el:
https://www.facebook.com/nki.gov.hu/

A Kibertámadás! podcast vonatkozó adása pedig itt található:
https://kibertamadas.simplecast.com/episodes/kornyezetvedelem-amivel-mindenki-jol-jar-kideritjuk

podcast


2020.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat hosszú távú stratégiájának lényegi elemét képezi a környezettudatosság és a fenntarthatóság: a társadalmi és környezetvédelmi megoldásokat mindennapi gyakorlatába önkéntesen integrálva, munkatársai életminőségének, és a tágabban értelmezett környezete fejlődéséhez egyaránt hozzá kíván járulni.

A 2020-as év ebből a szempontból is más volt: a környezeti kultúra alakításában hagyományosan városi környezetrendezési akcióval vesz részt az NBSZ, erre most a pandémiás helyzet miatt nem kerülhetett sor. Ugyanakkor számos kezdeményezéshez csatlakozott a szervezet, így például az európai autómentes naphoz, a „műanyagmentes július” elnevezésű nemzetközi kihíváshoz, vagy az Európai Hulladékcsökkentési Hét szemléletformáló kampányához, melyben való részvételért az Innovációs és Technológiai Minisztérium elismerő oklevelet adományozott.

Az NBSZ hisz abban, hogy nemcsak szereplője, hanem alakítója is lehet a környezeti történéseknek, ezért nem kisebb célt tűzött maga elé, mint 2025-re elérni a karbonsemlegességet, vagyis szén-dioxid kibocsátását a lehető legkisebbre csökkentve, megújuló energiaforrásokat alkalmazva elősegíteni a fenntartható fejlődést.

Kíváncsi rá, hogy teljesül-e? Kövesse híreinket!