Hírek

2022.

Ha nyár, akkor EFOTT!
Idén a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is ott volt


Az egyetemisták körében a legnagyobb nyári buliként ismert EFOTT-on, 2022-ben sem csak a sokszínű zenei, kulturális és sportesemények programjai közül csemegézhettek a fesztiválozók. A több napig tartó rendezvényen egy külön Univerzum-ot hozott létre a Zyntern Karrier Zóna, amelyben idén 14 kitelepült cég, köztük a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, várta a pályakezdőket, hogy a nyári hangulatban, a vízparti élmények között, akár az álommunkájukkal is megismerkedjenek.

A Karrier Zónában a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat standját a többi céghez hasonlóan, fesztiválos útlevéllel lehetett látogatni, az érdeklődők megismerkedhettek a cégünk karrierlehetőségeivel, sőt, egy izgalmas kódfejtős játékot is kipróbálhattak nálunk.

Az NBSZ kék standja a 4 nap alatt hatalmas sikert aratott: több mint ezer lelkes és kíváncsi, különböző tanulmányokat folytató vagy már végzett, hivatását kereső hallgató látogatott el hozzánk, akik közül sokan eddig nem, vagy csak hallomásból ismerték cégünket. ​Sokszínű szakmai tevékenységünk, munkaterületi lehetőségeink, és a tény, hogy a az NBSZ MINDEN érdeklődőt szívesen fogad, egytől egyig felkeltették az izgalmas karrierútra vágyók figyelmét.


Ünnepélyes könyvátadó az ELTE-n

Többezres nagyságrendben kerültek szakkönyvek a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat régi könyvtárából az ELTE Természettudományi Karához.

A jellemzően vegyi- és nyomdaipari, valamint papírgyártás témájú, magyar és idegen nyelvű köteteket az Ünnepi Könyvhét nyitónapján, június 9-én Bakos Éva nb. ezredes, a Szakértői Intézet vezetője adta át Dr. Kacskovics Imrének, az ELTE TTK dékánjának.

A zömében 1960. és 1980. között kiadott szakkönyveket az Intézet munkatársai már évek óta nem használták, azonban az egyetem könyvtárában különböző kutatások tudománytörténeti hátterének feltárásában nagy segítséget nyújthatnak a hallgatók, doktoranduszok, továbbá a tantestület és kutatók számára.

Az ELTE TTK könyvtára vállalta, hogy a könyveket a kutatók számára hozzáférhetővé teszi, valamint azt is, hogy a Természettudományi Karon kevésbé hasznosítható irodalmat a könyvtári hálózaton továbbadja más szakkönyvtárak részére.


Föld napja - Befektetés a bolygónkba

Itt az idő, hogy bátor cselekvéssel mindent megváltoztassunk és tegyünk az éghajlatváltozás ellen.
Itt az idő, hogy kísérletezzünk új módszerekkel és innováljunk széles körben a fenntarthatóságért.
Itt az idő, hogy minél nagyobb célokat tűzzünk ki magunk elé, amelyeket méltányosan megvalósítunk.
Itt az idő, hogy rendíthetetlen elkötelezettséggel megőrizzük és megvédjük egészségünket, családjainkat, megélhetésünket… együtt, együtt kell befektetnünk a bolygónkba.

Nézd meg az erre a napra készített videót


„A mi bolygónk, a mi egészségünk”

Egészség Világnapja: április 7.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kampányának célja, hogy felhívja a figyelmünket egy-egy jelentős, globális hatású egészséghez kapcsolódó kihívásra. A környezet állapota közvetve vagy közvetlenül megbetegedéseket idézhet elő, ezért az Egészség Világnapja 2022-ben azokra a sürgős intézkedésekre fókuszál, amelyek az emberek és a bolygó egészségének megtartását segítik elő.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szervezeti szinten folyamatosan törekszik a környezettudatos szemléletet beépíteni a dolgozók mindennapjaiba, erről folyamatos tájékoztatást nyújtunk. Az elmúlt év kiemelkedő eredménye, hogy a karbonsemlegesség elérése érdekében beszerzett, elektromos rásegítő hajtással is rendelkező járműflotta kibővítésével, illetve az épületenergetikai felújításokkal 2021-ben 1.070 tonnával kevesebb CO2 kibocsátás volt mérhető, ami megfelel 670 átlagos háztartás által kibocsátott CO2 mennyiségnek.

A változás azonban az egyén szintjén indul. Gondoskodj a saját egészségedről és ugyanilyen odafigyeléssel, szeretettel óvd és ápold a bolygót is, hiszen a kettő egymás tükörképe!

Minden apró lépés számít. Tegyél te is az egészségesebb holnapért!


Nekünk már nem hasznos, a tanulóknak viszont nagyon is!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat több mint 100, már nem használt hálózati eszközt (switch, hub, router) adott át a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum részére. Mi már új, korszerűbb technológiát alkalmazunk, a diákok gyakorlati oktatását azonban ezek az eszközök nagyban segíthetik. Emellett a környezetünk megóvása szempontjából is hasznos, hogy selejtezés helyett így meghosszabbodhatott ezeknek az eszközöknek az életútja.

Az átadáson kívül megállapodás született továbbá Alpek Szilvia nb. dandártábornok, főigazgató-helyettes és Dr. Molnárné Rénes Éva kancellár, továbbá Novák Géza főigazgató között arról is, hogy az NBSZ évente felajánlja az általa már nem használt eszközöket a Szakképzési Centrum részére.
2021.

Az NBSZ zöld ékköve

A DR. STEIER JÓZSEF által, nemzetközi együttműködésben kifejlesztett smaragdfát® világszerte ültetik számos kedvező tulajdonsága miatt: gyorsan fejlődik, rendkívül sok szén-dioxidot megköt, óriási mértékben termel oxigént és tisztítja a talajt. Az NBSZ elkötelezett környezete zöldítése iránt, idén – a beruházások, fejlesztések körültekintő megvalósítása mellett – smaragdfa® ültetésével is hozzájárult a levegő minőségének javításához.
Állatkerti örökbefogadás

Az NBSZ társadalmi felelősségvállalás programja keretében általában az épített környezetének fejlesztéséhez, jobbításához járul hozzá, a pandémia azonban mindent felülírt; ezúttal egy rendkívül nemes és felelősségteljes vállalásra hívtuk a kollégákat, amely segít abban, hogy gyerekeink, unokáink is megismerhessék a Föld élővilágának sokszínűségét.

A Fővárosi Állat- és Növénykert 155 évvel ezelőtt jött létre, és több mint 20 éve indította útjára örökbefogadási programját, amelyen keresztül az intézmény fejlesztését, így az állatkerti lakók jólétét biztosíthatja. Ennek a kezdeményezésnek lett aktív részese az NBSZ, amikor munkatársai csatlakoztak az Állatkerti Nevelőszülők széles táborához Wadadisi, a szurikáta örökbefogadásával.


Föld napja - egy nap a holnapért

Fél évszázada kezdődött a küzdelem, amikor 20 millió ember vonult utcára világszerte, és emelte fel szavát a környezetvédelemért.
Az emberiség túlfogyaszt, túlterjeszkedik és agyonnyomja a vadvilágot, tönkreteszi környezetét; a természeti értékek kizsákmányolása már nem fenntartható.
Ez a nap Földünk eltartóképességeinek határaira, védelmére hívja fel a figyelmet. Sok a teendő, sok lehetőség közül választhatsz.
A lényeg, hogy ne várj másokra, hanem cselekedj! Ne csak ma, hanem nap mint nap!
Mert „a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”.

Az NBSZ a jeles nap alkalmából különleges podcast adással, valamint egy nyereményjátékkal is készült.

Bővebb információk az NBSZ NKI Facebook oldalán találhatók, ami itt érhető el:
https://www.facebook.com/nki.gov.hu/

A Kibertámadás! podcast vonatkozó adása pedig itt található:
https://kibertamadas.simplecast.com/episodes/kornyezetvedelem-amivel-mindenki-jol-jar-kideritjuk

podcast


2020.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat hosszú távú stratégiájának lényegi elemét képezi a környezettudatosság és a fenntarthatóság: a társadalmi és környezetvédelmi megoldásokat mindennapi gyakorlatába önkéntesen integrálva, munkatársai életminőségének, és a tágabban értelmezett környezete fejlődéséhez egyaránt hozzá kíván járulni.

A 2020-as év ebből a szempontból is más volt: a környezeti kultúra alakításában hagyományosan városi környezetrendezési akcióval vesz részt az NBSZ, erre most a pandémiás helyzet miatt nem kerülhetett sor. Ugyanakkor számos kezdeményezéshez csatlakozott a szervezet, így például az európai autómentes naphoz, a „műanyagmentes július” elnevezésű nemzetközi kihíváshoz, vagy az Európai Hulladékcsökkentési Hét szemléletformáló kampányához, melyben való részvételért az Innovációs és Technológiai Minisztérium elismerő oklevelet adományozott.

Az NBSZ hisz abban, hogy nemcsak szereplője, hanem alakítója is lehet a környezeti történéseknek, ezért nem kisebb célt tűzött maga elé, mint 2025-re elérni a karbonsemlegességet, vagyis szén-dioxid kibocsátását a lehető legkisebbre csökkentve, megújuló energiaforrásokat alkalmazva elősegíteni a fenntartható fejlődést.

Kíváncsi rá, hogy teljesül-e? Kövesse híreinket!