hirek

Hírek

2023.


Adományozás a Bethesda Gyermekkórháznak


Több, mint 56.000 darab vizsgálókesztyűkből és szájmaszkokból összeállított csomagot adott át a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nevében Láng-Bognár Kinga, a szervezet szóvivője a kórház képviselőinek december 19-én.

Az NBSZ társadalmi felelősségvállalási programja keretében szeretne hozzájárulni a kórházban gyógyuló gyerekek és az ott gyógyító segítők mindennapjaihoz, támogatni áldozatos munkájukat.

Adomány átadás Adomány átadás


Folytatódik a KiberPajzs

- Megerősített összefogás védi pénzünket a kibertérben


Budapest, 2023. november 15.Példátlan összefogásban valósult meg a KiberPajzs digitális biztonságot fokozó program első éve. Az együttműködés tapasztalatait konferencián összegezték, és bejelentették a KiberPajzs folytatását.

Hamis banki hívások, megtévesztő online kereskedelmi ajánlatok, hívószám-hamisítás (spoofing), visszahívásos telefonos csalás (wangiri), adathalász e-mailek: csak néhány azon megtévesztő cselekmények közül, amelyekkel ma már nap mint nap találkozhatunk. A digitális térben elkövetett pénzügyi visszaélések megelőzése és visszaszorítása érdekében kötött megállapodást a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság „KiberPajzs” elnevezéssel 2022 novemberében. Az együttműködéshez később a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, az Igazságügyi Minisztérium, a Magyar Államkincstár, valamint a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága is csatlakozott.

A KiberPajzs program célja, hogy az ügyfelek, a hatósági és piaci szereplőkkel közösen, „golyóálló” védelmet alkossanak a digitális bűnözőkkel szemben. A KiberPajzs projekt keretében a kiberbiztonsági kockázatok és az ellenük való védekezési lehetőségek bemutatásáról széleskörű, összehangolt kommunikációs kampányokat folytatnak az intézmények és a piaci szereplők, valamint kommunikációs partnerként a Médiaunió Alapítvány (kiberpajzs.hu, akulcstevagy.hu).

A KiberPajzs azonban több mint kommunikáció. Az év során intenzív együttműködéssel zajlik a kiberbiztonsági hatósági, valamint a piaci folyamatok elemzése és továbbfejlesztése. Ezenfelül folyamatos a hazai és nemzetközi szakmai tudásmegosztás és jógyakorlatok gyűjtése a minél erősebb és hatékonyabb pénzügyi kibervédelem megvalósításának céljából.

A 2023. december 31-ig aláírt első éves együttműködés tapasztalatainak összegzését követően a partnerek bejelentették a program folytatását.

Dr. Koltay András, az NMHH elnöke hangsúlyozta: a KiberPajzs első évében a Hatóságot két téma is komolyan érintette, a hívószám-hamisítás (spoofing) megnehezítését szolgáló szolgáltatói beavatkozások és az ezekkel kapcsolatos szabályozási lehetőségek áttekintése, valamint a postai szolgáltatók nevének és arculatának felhasználásával elkövetett, a pénzügyi szolgáltatások felhasználóit megkárosító csalások vizsgálata.

„Ezeken a területeken jelentős előrehaladást értünk el, mind a technológiai, mind a szabályozási kérdésekben. A szolgáltatói beavatkozások és az új szabályozási keretek kidolgozása jelentősen hozzájárultak a kiberbiztonsági környezet megerősítéséhez. A hívószám-hamisítást megnehezítő szolgáltatói beavatkozások és az ezzel kapcsolatos szabályozási lehetőségek kidolgozása jelenleg az egyik legfontosabb szakmai feladatunk.” Hozzátette: az NMHH elkötelezett a megkezdett munka folyatásában, hogy szorosan együttműködjön partnereivel az online tér biztonságának további erősítéséért.

Dr. Kandrács Csaba, az MNB alelnöke beszédében elmondta: a magyar banki és pénzforgalmi rendszer biztonságos, ám további cselekvést igényel az, hogy a pénzügyi visszaélések immár 72 százalékát az ügyfelek elleni adathalász támadások adják. A KiberPajzs ügyféledukációs programot ezért 2024-ben is hatékonyan folytatni kell. Jelentős siker, hogy az idén áprilisban megújított kiberpajzs.hu honlapot az elmúlt hónapokban 171 ezer fogyasztó – kétharmadában az egyik veszélyeztetett csoportnak számító 55 évnél idősebbek – kereste fel. Az MNB nemrég adta ki a csalások banki kezelését célzó anti-fraud ajánlását, vizsgálta az online hitelfelvételekhez kötődő visszaéléseket, részt vesz az uniós és hazai jogalkotásban is (pl. a rendőrség és a bankok közötti forródrót kialakításában). A pénzforgalmat lebonyolító GIRO tulajdonosaként pedig egy Központi Visszaélésmonitoring Rendszert épít, amely a bankközi hálózatokon segíti majd a bankokat a visszaélések megelőzésében.

„A csalásmegelőzés és kezelés szabályainak továbbá gyakorlatának kialakításánál cél a fogyasztók védelme és a pénzforgalmi szolgáltatásokba vetett bizalom helyreállítása és növelése. Pénzügyeinket lehetőség szerint mindig odafigyelve, nyugodt körülmények között intézzük. Alapelv, ha megtörtént a baj, haladéktalanul cselekedni kell: azonnal értesítsük a pénzügyi szolgáltatónkat, számlavezető bankunkat és a nyomozó hatóságok munkáját is azzal segítjük, ha azonnal megtesszük ott is a lépéseket” – ezt már Dr. Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára emelte ki a beszédében.

Dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány hozzátette: a rendőrség élharcosa a KiberPajzs kezdeményezésnek, hiszen látható, hogy emelkedik az online térben elkövetett jogsértések száma. A konferencián felhívta a figyelmet arra, hogy sem az országos rendőrfőkapitány, sem a rendőri vezetők nem írnak fizetési felszólítást, így ha valaki ilyen tartalmú e-mailt kapna, az gyanakodjon, hogy be akarják csapni. Kitért arra is, hogy a bűncselekményekkel okozott kár megtérülése, a vagyonvisszaszerzés a rendőrség bűnüldözési stratégiájának egyik alappillére, amely érvényesül az online térben elkövetett csalások esetében is.

Ismertette a jelenlévőkkel, hogy 2023 őszén az ORFK életre hívta a Mátrix Projektet, amely keretében országszerte 300 kibernyomozó dolgozik azon, hogy koordinálja és felderítse az online térben elkövetett bűncselekményeket. Az első hónap nyomozói munkájának vannak eredményei is, hiszen történtek már elfogások, gyanúsítások, több elkövető pedig letartóztatásba került. Jó a rendőrség nemzetközi kapcsolatrendszere, így esélyes a külföldi elkövetők felderítése is. Zárógondolatként üzent az elkövetőknek: "Ne dőljenek hátra, mert meg fogjuk találni őket!"

Dr. Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke a konferencián tartott beszédében hangsúlyozta: „Magyarországon Hatóságunk látja el a digitális termékek kiberbiztonsági tanúsításának felügyeleti feladatait. Első körben az ún. IOT termékek (azaz valamely digitális hálózatra kapcsolt termékek) tanúsítási szabályait készítjük el. A rendelettervezetet november közepén egyeztetjük le az Európai Bizottsággal. Szükséges lefolytatni a műszaki notifikációs eljárást, amely várhatóan minimum 3 hónapot fog igénybe venni. A bevezetés megfelelő felkészülési időt biztosítva 2024 közepére várható, amellyel Magyarország lehet az Európai Unióban az első olyan tagállam, ahol megszületik a kibertanúsításhoz szükséges teljes jogi szabályozási környezet.”

Dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a minisztérium két szálon is kapcsolódik a kiberbiztonsághoz: egyrészt a fogyasztóvédelmi tudatosságra nevelésen és a határozott fogyasztóvédelmi hatósági fellépésen, másrészt a bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések áldozatainak megsegítésén keresztül. Hozzátette, hogy a lakosságot célzó edukáció folyamatosan zajlik és még sok munka áll előttünk. Sajnos az újabbnál-újabb módszerekkel még olyan embereket is sikerül átverniük a kiberbűnözőknek — akár több millió forinttal —, akik a témában már legalább egyszer tájékozódtak. A folyamatosan változó és egyre kifinomultabb módszerek miatt aktív, rendszeres tájékoztatásra és edukációra van szükség. Éppen ezért az Igazságügyi Minisztérium minden segítséget meg fog adni, hogy a KiberPajzs programot támogassa és annak üzeneteit mindenkihez eljuttassa.

Dr. Kiss Csaba nb. dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója hangsúlyozta, hogy céljuk a magas színvonalú kiberbiztonság megvalósítása, különös tekintettel a közigazgatási szervekre és a létfontosságú rendszerelemekre. Emellett fő küldetésük segíteni az emberek védekezését a kibertérben zajló visszaélésékkel szemben, valamint támogatni felkészülésüket a jövő kiberbiztonsági kihívásaira. Hangsúlyozta, hogy örömmel vesznek részt a KiberPajzs együttműködésben és elkötelezetten támogatják annak további tevékenységeit.

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke szerint az ügy fontossága miatt a Kincstár aktív tagja a Kiberpajzs együttműködésnek és célja, hogy növelje az ügyfelek kiberbiztonsági tudatosságát, az értékpapírszámlákon lévő megtakarítások védelmét. Ennek érdekében a közeljövőben az adathalász esetek megakadályozását célzó újabb biztonsági funkciók kerülnek beépítésre a WebKincstár és a MobilKincstár felületeire.

Dr. Kovács Levente megszólalásában kiemelte, hogy a digitális korszakban már nincsenek táviratkihordók, megszűntek a bankrablók. Helyettük új kockázatok jelentek meg, a kibertér csalói, akik ellen leghatékonyabban az összefogással, a KiberPajzs programmal lehet védekezni. A Magyar Bankszövetség mint társalapító megerősíti, hogy a KiberPajzs program folytatásában elkötelezett, és ugyanezzel a lendülettel szervezi és koordinálja a jövőben is a széleskörű szakmai összefogást.”

A programról további részletek: kiberpajzs.hu
Két újabb taggal bővül a KiberPajzs összefogás

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Magyar Államkincstár is csatlakozott a KiberPajzs projekthez. Az MNB, a Bankszövetség, az NMHH, az NBSZ-NKI, az ORFK, az IM és az SzTFH közös oktatási és kommunikációs együttműködése a lakosság felkészítését tűzte ki célul a digitális pénzügyi bűnözők ellen, akik jellemzően a fogyasztók érzelmi manipulálásával, illetve megtévesztésével támadnak. A KiberPajzs projektben résztvevő intézmények a lakossági ügyfelek pénzügyi tudatosságának erősítése, a kiberkockázatok minél hatékonyabb kezelése érdekében fogtak össze. A téma fontosságát jelzi, hogy a projekt tagjain túl nem csak az érintett pénzügyi szolgáltatók, hanem további piaci szereplők és szervezetek is figyelemfelhívó kampányokkal igyekeznek az ügyfelek digitális pénzügyi ismereteit fejleszteni.

A Magyar Nemzeti Bank aktív részvételével tavaly novemberben életre hívott KiperPajzs kibervédelmi edukációs és kommunikációs együttműködéshez a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és a Magyar Államkincstár (Kincstár) is csatlakozott, melyet sajtótájékoztató keretében jelentettek be az érintett szervezetek. Az eseményen a Magyar Bankszövetség és a Médiaunió Alapítvány képviselői is tájékoztatást adtak a kiberbiztonság területén történt lepésekről, illetve a témával kapcsolatos kutatás eredményéről.

Az MNB részéről Patai Mihály köszöntötte az összefogás új tagjait. A jegybank alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy számos intézmény és a hazai pénzforgalom legnagyobb szereplői közösen dolgoznak azon, hogy a fogyasztók felismerjék és megértsék az elektronikus pénzforgalomhoz kötődő veszélyeket, és azokat megfelelően kezelni is tudják. Ennek érdekében megújították a közel egy éve indított kiberpajzs.hu honlapot, ahol komplett tudástárral, felhívásokkal, érdekes cikkekkel és egyszerű videós üzenetekkel mutatják be a főbb csalási formákat. Az alelnök bemutatta az MNB nyáron kiadott új ajánlását is, mely számos elvárást támaszt a hazai bankok felé a visszaélések sikeres megelőzése és visszaszorítása érdekében. Ilyenek például a banki visszaélésszűrő rendszerek fejlesztése, a fogyasztói figyelemfelhívó intézkedések és ügyfélvédelmi szabályok hangsúlyozása. Bejelentette továbbá, hogy az MNB kezdeményezésére - a GIRO Zrt.-vel együttműködve - egy központi visszaélésszűrő rendszer bevezetését is tervezik, amely valós időben szolgáltat olyan többlet információkat, amelyek a pénzforgalmi szolgáltatók saját elemzéseiből nem deríthetők ki.

A Kormány minden eszközt megragad annak érdekében, hogy megvédje a családokat és a háztartásokat, ez alól a pénzügyi biztonság sem jelent kivételt – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium képviseletében dr. Túri Anikó. Az államtitkár hozzátette, hogy a digitalizáció térnyerésével együtt sajnálatosan a csalások és visszaélések száma is növekszik, így minden korábbinál fontosabbá vált a pénzügyi edukáció és a pénzügyi tudatosság fejlesztése, a fogyasztók védelme. Ezt a célt szolgálja a PÉNZ7 és ezt erősíti a KiberPajzs is, amelyhez immár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is csatlakozik. A minisztérium célja, hogy az ismeretek bővítésén túlmutatóan felhívja a figyelmet, hogy bármilyen probléma esetén az azonnali cselekvés az egyik legfontosabb teendő, továbbá megerősítse a csalás vagy megtévesztés áldozatává válók segítését és megfelelő tájékoztatását – összegezte a GFM államtitkára.

A KiberPajzs együttműködésben a Bankszövetségen keresztül a kezdetektől részt vett a Magyar Államkincstár, a téma fontossága miatt most önálló résztvevőként is csatlakoztak. A Magyar Államkincstár piacvezető az értékpapír forgalmazásban, több mint 820 ezer ügyféllel. A Kincstár saját és partnerein keresztül értékesített állampapír-állománya meghaladja a 7000 milliárd forintot. Bugár Csaba, a Kincstár elnöke elmondta: Az a cél, hogy növeljék az ügyfelek kiberbiztonsági tudatosságát és az értékpapírszámlák védelmét. Kiemelte, hogy a Kincstár rendszerei biztonságosak, folyamatosan tesztelik és fejlesztik azokat. A bűnözők nem a Kincstár rendszereit célozzák, hanem az ügyfeleket és a sajnos az ügyfelek maguk adják meg adataikat a csalóknak.

Dr Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára prezentációja során kiemelte, hogy a kiberfenyegetés a mindennapokban olyan, mint az egészségünk terén a COVID volt; lerohanta az életünket és új szabályokat teremtett. A kibertér biztonsága a közös védekezés mellett egyéni óvatosságot és tudatos figyelmet követel meg. A védelem, a védőoltás a KiberPajzs. A KiberPajzs egy különleges program a virtuális immunrendszer megerősítésére. Az MNB adatai szerint 2023 első negyedévében a bankkártyákhoz kapcsolódó visszaélések összértéke meghaladta az 1,6 milliárd forintot, míg az elektronikus pénzforgalomhoz (elsősorban átutalásokhoz) kapcsolódó sikeres visszaélések értéke ennek közel a duplája, elérte az 3,1 milliárd forintot. Ugyanakkor ki kell hangsúlyoznunk, hogy Magyarországon a teljes pénzforgalomhoz viszonyítva továbbra is alacsony az elektronikus pénzforgalmon keresztül megfigyelhető visszaélések aránya, még ha ezek száma és értéke az első negyedévben tovább emelkedett, tette hozzá a Bankszövetség főtitkára.

„A kulcs te vagy!” címmel indult el az idén 15 éves Médiaunió Alapítvány kampánya, amely a kibertér veszélyeire és az online tudatosságra hívja fel a figyelmet. A magyar felhasználók 22%-a, azaz több mint ötöde vált már online csalás áldozatává – derül ki a Médiaunió IPSOS-szal együttműködésben készített kutatásából. „A kiberbűnözők legtöbbször közvetlenül a felhasználót akarják megtéveszteni, ezt pedig sajnos egyre kifinomultabb módszerekkel teszik, ezért választotta a Médiaunió idei kampánytémának az online adat- és pénzügyi védelmet” – mondta Kardos Ferenc, a Médiaunió Alapítvány ügyvezetője. A kutatás biztató eredménye, hogy az online csalás áldozatául esett felhasználók túlnyomó többsége (69,9%-a) tudta, kihez kell fordulnia segítségért. Ez pénzügyi csalások esetében a számlavezető bank. Akik még nem voltak áldozatok, azok között kétféle típust különböztetünk meg: a tudatos felhasználókat, és azokat, akiknek szerencséjük volt... „A kulcs te vagy!” kampány honlapja az ő kezükbe is hatékony eszközöket ad, amelyekkel magabiztosabban járhatnak el az online térben.

Az egyre intenzívebbé váló kiberfenyegetettséggel szemben fellépő intézmények, az érintett pénzügyi szolgáltatók és piaci szervezetek figyelemfelhívó kampányokkal igyekeznek az ügyfelek digitális pénzügyi tudatosságát fejleszteni szinte folyamatosan az év minden napján. A KiberPajzs projekt kiemelten figyel a fiatalkorúakra, a fokozottan kiszolgáltatott társadalmi csoportokra (így az idősekre), de a fogyasztók mellett megelőző jellegű üzeneteket fogalmaz meg a kis- és középvállalati, illetve az egyéb céges ügyfelek felé is.

A KiberPajzs együttműködés önálló weboldala itt érhető el: https://kiberpajzs.hu


KiberPajzs az online bűnözők ellen

A KiberPajzs programban részt vevő partnerszervezetek sajtótájékoztatón számoltak be az elmúlt időszak eredményeiről: sikeres rendőrségi elfogásokról, a KiberKedd kampányról és a megelőzés további lehetőségeiről.

Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk az online térben elkövetett csalási módszerekkel, ezért az ilyen típusú bűncselekmények visszaszorítása érdekében KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködésről döntött még 2022-ben a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság.

A 2023. július 11-én a rendőrség székházában megtartott sajtótájékoztatón elsőként Oláh-Paulon László r. alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője beszélt arról, hogy a rendőrség az online térben elkövetett bűnmegelőzési tevékenységén túl komoly nyomozási tevékenységet is folytat. Beszámolt egy nemrégiben sikeresen felderített ügyről is, amely során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda koordinálásával egy országos, több vármegyét érintő akció keretében 2023. június 26-án több embert vett őrizetbe pénzmosás és csalás bűntettek gyanúja miatt.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) nevében Marsi Tamás főosztályvezető a webáruházakkal kapcsolatos csalások két típusára hívta fel a figyelmet. Az egyik fajta, amely során ezek az oldalak valóban áruk eladásával foglalkoznak, azonban a megrendelt cikk helyett egy jelentősen olcsóbb és silányabb minőségű termék érkezik meg a vevőhöz, vagy egyáltalán nem is kap semmit a vásárló. A csalás egy másik fajtája, amikor a weblap mögött egyáltalán nem áll fenn semmilyen kereskedelmi szándék, a létrehozott webáruház pusztán adathalász oldalként funkcionál. Ezek a webáruházak többek között onnan ismerhetők fel, hogy szinte lehetetlen beazonosítani az üzletet vagy a kereskedőket, üzemeltetőket, nagyon hosszú kiszállítási idővel dolgoznak, feltűnően jó a termékek ár-érték aránya, és kizárólag kártyás fizetés lehetséges, az is csak előre. Az elmúlt időszakban az NBSZ NKI egyre több olyan csalásról kap bejelentést, amelyben az eladó azt kéri a vevőtől, hogy telepítsen a számítógépére egy programot, ahol az áru ellenértékét tudja majd elutalni. Ha ezt megteszi, akkor átveszik az irányítást az eszköz felett, ellopják személyes adataikat, esetleg kifosztják bankszámláikat.

Dr. Dorogi Rajmund, az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítésért felelős főtanácsadója elmondta, hogy 2023-ban az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítő és fogyasztóvédelmi területe is kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett jogsértések kezelésére, ezért az év elején a minisztérium is csatlakozott a KiberPajzs programhoz. KiberKedd elnevezéssel május elején figyelemfelhívó, tájékoztató kampányt indítottak azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben fel tudják hívni a figyelmet a veszélyekre. Az Áldozatsegítő Központ közösségi média felületein minden kedden olyan témákat helyezte fókuszba, mint például a „nigériai típusú csalás”, a wangiri, a vishing, a phishing és a smishing. A KiberKedd kampányhoz 2023. augusztus 8-ától a többi szervezet is csatlakozik, így minden hónap első keddjén a program valamennyi résztvevője egyszerre fog kommunikálni a saját csatornáikon a digitális biztonság témakörében. A tájékoztatáson, megelőzési üzeneteken túl a főtanácsadó hangsúlyozta: ha valaki bajba került, keresse fel a legközelebbi Áldozatsegítő Központot vagy Pontot, illetve hívja az éjjel-nappal ingyenesen elérhető Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.


A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat társadalmi felelősségvállalási nyilatkozata

Szervezetünk a nemzet biztonságáért felelős ágazat jelentős szereplőjeként elkötelezett a környezettudatos működés és a társadalmi felelősségvállalás eszméje mellett. Alapvető társadalmi célunk, hogy a szakmai alapfeladatok ellátása mellett az önként vállalt felelősségvállalási tevékenységeinkkel hozzájáruljunk az értékteremtéshez, valamint a társadalmi és természeti értékek megőrzéséhez.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat már évek óta törekszik hatékony és valódi segítséget jelentő programok megvalósítására. Társadalmi felelősségvállalási stratégiánkat a fenntarthatóság és innováció jellemzi. A hosszú távú programok mellett kitűzött célunk az aktuális környezeti, társadalmi problémákra való reagálás.

Működésünk során prioritásként kezeljük, hogy munkatársaink számára biztonságos, inspiráló munkahelyi körülményeket és atmoszférát teremtsünk. Felelős munkáltatóként törekszünk egy olyan munkakörnyezet megteremtésére, amely hozzájárul egy vonzó és innovatív munkahely kialakításához.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat társadalmi felelősségvállalási programja a tudatosítás, a környezettudatos és IT-biztonsági ismeretterjesztés, a szemléletformálás és a karitatív célú adományozás széles palettáját öleli fel, különös hangsúlyt fektetve az értékteremtésre és az értékek megőrzésére.

Környezettudatos és karitatív tevékenységünk nem egyetlen szakterületünk dolga és felelőssége, hanem az összes munkatársunk közös érdeme.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál hiszünk abban, hogy nemcsak szereplői, hanem alakítói is lehetünk a környezeti történéseknek, valamint a tudatosabban működő világ megteremtésének.


A hazai egészségügy kiberbiztonságának javítása érdekében stratégiai megállapodást kötött az Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet igazgatója, Szabó Lajos és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója, dr. Szócska Miklós 2023. május 11-én stratégiai megállapodást kötöttek, azzal a céllal, hogy tovább erősítsék a két szervezet közötti együttműködést, illetve, hogy segítsék az ágazatot és intézményeit egy magasabb szintű kiberbiztonság és biztonságtudatosság elérésében.

Az egészségügyben naponta több tízezer, különösen érzékeny adat keletkezik. Miközben évről évre emelkedik az egészségügyi ellátók adatvagyonát ért támadások száma, egyre gyakoribbak a zsarolóvírusok, az adatlopások vagy éppen az ellátás folytonosságának akadályozása. A betegek biztonsága érdekében a kiberbiztonság, az adatok biztonsága kiemelten fontos. Egyedülálló a hazai egészségügyi kibervédelem területén a két intézmény megállapodása, melynek ünnepélyes aláírására az Egészségügyi Menedzserképző Központ társszervezésében 2023. május 11-én lezajlott Adatvezérelt egészség és kiberbiztonság konferencián került sor. A konferencia az egészségügyi ágazat legfontosabb adat- és biztonságközpontú eseménye.

Az együttműködés elsődleges célja, hogy a pénzügyi szektorban már kiválóan működő KiberPajzs az egészségügyben is létrejöjjön. Az egészségügyi adatok védelme érdekében elengedhetetlen a közös fellépés, az intézmények, az egészségügyben dolgozók és lakosság tájékoztatása, edukációja, az adattudatosság erősítése.

Mint Szabó Lajos, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet igazgatója, kiemelte „Az egészségügyi ágazat eddig és ezután kiemelt ügyfélköre a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek. A fokozott digitalizáció ezen a területen is növeli a szereplők kibertámadásoknak való kitettségét, ezért ezzel együtt fokozottabb figyelmet kell fordítani a védekezésre, szem előtt tartva, hogy védelem egyik legfontosabb építőköve maga az ember, a felhasználó. A biztonságtudatosság fejlesztése emiatt központi szereppel bír, amihez az NBSZ NKI a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjában kompetens és elkötelezett partnerre talált.”

Ahogy Dr. Szócska Miklós az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója hangsúlyozta: „Korunk egyik legnagyobb kihívása az egészségügyi adatvagyon védelme, a kiberbiztonság javítása, az információvédelmi tudatosság fejlesztése úgy az ágazati vezetők, az ágazatban dolgozók, valamint a betegek körében. Az elmúlt években az egészségügyi adatokkal történő visszaélések egyre gyakoribbá váltak, a kiberbiztonság és az egészségbiztonság egymással szorosan összefonódott. Az információbiztonsági tudatosításban az egészségügyben emberéletekben mérhető hatása van.”

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja közel 30 éve képez egészségügyi vezetőket. Az egészségügyi vezetőképzésben és a digitalizációban élenjáró intézetként fő küldetése a megszerzett tudás megosztása, az ellátás és a betegek biztonságának növelése, a keletkező adatok és információk védelme érdekében. A megfelelő intézményi működésben az egyén szerepe meghatározó, ezért elengedhetetlen az egészségügyi vezetők és az intézményben dolgozók biztonságostudatosságának növelése.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet 2015-ben jött létre a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat égisze alatt, feladata, hogy az állami szervek információbiztonsági feladatainak végrehajtását biztonsági szolgáltatásokkal támogassa, ellenőrizze, az állami szervezetrendszer egésze tekintetében a biztonságtudatosságot fejlessze. Az Intézet szakértői csapatának tudása meghatározó, feladatuk a létfontosságú infrastruktúrák, így az egészségügy védelme, továbbá a szervezet gyűjti az egészségügyi intézményeket érintő rosszindulatú információbiztonsági eseményeket is.

Az Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet együttműködése nem újkeletű, többek között tavaly áprilisban közösen indították el az Egészségügyi Kiberbiztonsági Szemlét. A kéthetente megjelenő kiadvány hazai és nemzetközi publikációkat, kutatásokat és cikkeket tartalmaz egészségügyi kiberbiztonság témában, laikusok számára is érthető rövid összefoglaló formájában.


Fertőtlenítőszerek adományozása a Bethesda Gyermekkórháznak

A több doboz kéz- és felületfertőtlenítőből összeállított csomagot a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nevében Simon Edina, a szervezet szóvivője adta át a kórház képviselőinek március 9-én. A felajánlással az NBSZ szeretne hozzájárulni a kórházban gyógyuló gyerekek és az ott gyógyító segítők mindennapjaihoz. Egy gyógyintézetben ugyanis két dologból sohasem lehet elég: segítségnyújtásból és fertőtlenítőkből.


NE DŐLJÖN BE!
Összefogás az online csalások visszaszorítása érdekében.

Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk az online térben elkövetett csalási módszerekkel, ezért az ilyen típusú bűncselekmények visszaszorítása érdekében KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködésről döntött a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság. A programról az alapítók még 2022. november 7-én beszámoltak.

A tapasztalat azt mutatja, hogy minden törekvés ellenére növekszik az interneten elkövetett csalások száma, és a módszerek is változnak. Annak érdekében, hogy a digitális térben se váljanak áldozattá az emberek, az ORFK, a Magyar Bankszövetség és a NBSZ Nemzeti Kibervédelmi Intézet 2023. március 7-én közös sajtótájékoztatón számolt be az újabb típusú online csalásokról és az áldozattá válás megelőzésének lehetőségeiről.

Oláh-Paulon László r. alezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője elmondta, az elmúlt egy évben közel háromszorosára növekedtek az online térben elkövetett bűncselekményeknek a számai.  Ki lehet jelenteni, hogy legjobb módja az áldozattáválás elkerülésének, ha megismerjük a legújabb és legelterjedtebb elkövetési módokat. Felismerjük azokat a jeleket, amik utalhatnak a rosszindulatú elkövetőkre. Ezeket megismerve nem dőlünk be ezeknek a trükköknek. A KiberPajzs programnak azért lett alapítótagja a rendőrség, mert a rendőrség egyik fő feladata a bűnmegelőzés.

A közoktatási intézményekben folytatott rendőrség biztonságra nevelő programjainak egyik meghatározó alapelemévé vált az online biztonság oktatása. De nem csak iskolákban, hanem közösségi média felületeken illetve a rendőrség saját online felületén is rendszeres figyelemfelhívó közleményeket teszünk közzé. Ilyen volt elmúlt héten rendőri vezetők nevével visszaélve megküldött adathalász e-mailek, valamit online kereskedelmi oldalon regisztrált eladók tudatos megtévesztése témakörben kiadott közlemények.

Sütő Ágnes a Magyar Bankszövetség főtitkár-helyettese kitért arra, hogy 2023. március 6-10. között zajlik a PÉNZ7 program az iskolákban, több mint 1000 iskola közel 140 ezer diákja részvételével. Az idei pénzügyi téma a „Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság”, ami lehetővé teszi, hogy általános- és középiskolai tanórákon önkéntes szakértők bevonásával tanuljanak a diákok pénzügyi digitális alapismereteket. A Magyar Bankszövetség Digitális Szimat Kihívást hirdetett, amelyben életkortól függetlenül tehetjük próbára tesztkérdésekkel a digitális biztonsági felkészültségünket, és kipróbálhatjuk „Okosabbak vagyunk-e mint egy hacker?”.

A programban egy ismert gamer és egy etikus hacker együtt segítik a felkészülést.

Simon Edina nb. százados, az NBSZ NKI szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy az adathalász-támadás, bármilyen csatornán is érkezzen, valójában egyfajta pszichológiai hadviselés az online térben. A felhasználó megtévesztésével a kiberbűnözők megpróbálják rávenni az áldozatot arra, hogy személyes adatokat, érzékeny információkat adjon át számukra, vagy egy vírussal megfertőzzék a számítógépét. Amíg azonban a korábbi években a támadások kevésbé előkészítettek voltak, és jobban magukon hordozták a felismerhető jeleket, amellyel a szemfülesek át tudtak látni rajtuk, addig napjainkban a támadások komplexek és sokkal inkább célzottak, jobban kihasználják a napi aktualitások okozta realitás erejét (legyen szó akár egy bank technikai leállásáról, vagy egy online streaming szolgáltatás által bejelentett felhasználói feltétel változásáról). A naprakész tartalmú támadással pedig hihetőbb keretet adnak a csalásnak.

A veszély forrása, az ilyen jellegű támadások közös pontja, pedig a szöveges üzenetben található link. A link, amelyre kattintva vagy egy adatlap, regisztrációs felület található (ahol a megtévesztett áldozat önként megadja a bizalmas adatait), vagy egy kártékony tartalom lakozik.

 A sajtótájékoztatón a szakemberek ismertették az új elkövetési módszert. „Smishing” (az angol „SMS” és „phishing”, vagyis SMS és adathalászat szavak kombinációja) olyan csalás, amelynél a támadó SMS segítségével próbál megszerezni személyes, pénzügyi vagy biztonsági információkat. Jellemzően egy beágyazott link van az egyébként szokványosnak tűnő üzenetben (pl. csomagod érkezett). A küldő megbízható forrásnak álcázza magát, úgy tesz, mintha egy bank, kártyakibocsátó, futárszolgálat, közműszolgáltató vagy valamilyen egyéb szolgáltató képviseletében jelentkezne. Az üzenet arra kéri a címzettet – általában sürgető módon –, hogy nyisson meg egy weboldalra vezető hivatkozást, telepítsen egy alkalmazást, vagy hívjon fel egy telefonszámot a fiókja ellenőrzése, frissítése vagy újraaktiválása érdekében. A hivatkozás hamis weboldalra mutat, a telefonszámon pedig egy csaló jelentkezik, aki az adott cég munkatársának adja ki magát. Célja olyan információk megszerzése, amelyek segítségével aztán ellophatják az áldozat pénzét.

 Néhány jó tanács, hogy ne váljon online csalók áldozatává:
   

  1. Gondolja át a kapott üzenet tartalmát. Tisztázza magában, hogy a leírtak mennyire feleltethetőek meg a valóságnak. Lehet, hogy az adott szolgáltatásnak vagy banknak nem is az ügyfele? Egy olyan szolgáltatástól kap sms-t, ahol korábban nem adta meg a telefonszámát? Nem is rendelt semmit, mégis hogyan érkezhetne csomagja?
  2. Amennyiben nem tudja eldönteni egy üzenet valóságtartalmát, vegye fel a kapcsolatot a küldővel. Keresse fel például a szolgáltatója, a bankja vagy a hivatkozott csomagküldő szolgálat hivatalos honlapját, esetleg hívja fel őket a hivatalos telefonszámukon. Amennyiben egy közösségi oldalon privát üzenetet kap egy ismeretlentől? Hagyja figyelmen kívül. Azonban ha egy ismerőstől, kérdezzen vissza a linkre kattintás előtt, mit küldött Önnek az illető.
  3. Mindig legyen gyanakvó a mások által kezdeményezett olyan kapcsolatfelvétellel szemben, amikor nem tud minden kétséget kizáróan megbizonyosodni a másik fél kilétéről. Ne adja meg illetékteleneknek személyes, pénzügyi és biztonsági adatait! Ha egy gyanús üzenet egy linket vagy egy mellékletet tartalmaz, ne kattintson rá és ne is töltse le.
  4. Az esetek túlnyomó többségében az online térben működő bűnözők az emberi kíváncsiságot használják ki. Ne dőljön be egy ismeretlen feladótól kapott üzenetnek, ne akarjon csak most az egyszer kattintani, még akkor sem, ha az üzenet szerint egy videót talált Önről egy ismerőse. Egy nem várt és minden előzmény nélkül kapott linket vagy csatolmányt ne nyisson meg.
  5. Amennyiben adathalász-támadás célpontjává vált, jelezze ismerőseinek, ezzel segítve az ő online biztonságukat. Nem volt elég szemfüles egy adathalász-üzenet kapcsán, és rákattintott az abban található linkre? Haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a számlavezető bankjával, és tegyen feljelentést a rendőrségen!
  6. Ne kattintson kéretlen szöveges üzenetekben érkezett hivatkozásokra, mellékletekre vagy képekre a küldő személyazonosságának ellenőrzése nélkül! Az ellenőrzéshez keressen rá a számra az interneten (ha csalásról van szó, valószínűleg nem Ön lesz az első), vagy hasonlítsa össze a számot az érintett szervezet hivatalos telefonszámával!
  7. Azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankjával, ha azt gyanítja, hogy egy smishing üzenetre válaszolt és megadta banki adatait!

 
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda prevenciós filmje itt látható.

A teljes sajtótájékoztató pedig visszanézhető a Magyar Rendőrség Facebook oldalán.


2022.KiberPajzsot kovácsolnak a pénzügyi fogyasztók védelmére, a digitális bűnözők ellenSajtóközlemény – Budapest, 2022. november 7. – KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködésről döntött az MNB, a Magyar Bankszövetség, az NMHH, az NBSZ-NKI, illetve az ORFK. A digitális pénzügyi bűnözők ma elsősorban a fogyasztók érzelmi manipulálásával, illetve megtévesztésével támadnak. Így a KiberPajzs szervezői a lakossági ügyfelek pénzügyi tudatosságának erősítése, a kiberkockázatok minél hatékonyabb kezelése érdekében fognak össze.
Közös kibervédelmi edukációs és kommunikációs kampányról szóló együttműködési megállapodást írt alá dr. Kandrács Csaba alelnök, dr. Fömötör Barna főigazgató (Magyar Nemzeti Bank), dr. Kovács Levente főtitkár (Magyar Bankszövetség), dr. Koltay András elnök (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság), dr. Kiss Csaba főigazgató (Nemzetbiztonsági Szakszolgálat – Nemzeti Kibervédelmi Intézet) és Dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány (Országos Rendőr-főkapitányság) Budapesten.
A KiberPajzs projekt keretében az intézmények és a piaci szereplők átfogó oktatási programot indítanak az ügyfelek digitális pénzügyi tudatosságának fejlesztése érdekében. A kiberbiztonsági kockázatok és az ellenük való védekezési lehetőségek bemutatására széleskörű, összehangolt kommunikációs kampány is kezdetét veszi.
A KiberPajzs projekt céljai között szerepel a kiberbiztonsági hatósági és piaci folyamatok elemzése, továbbfejlesztése. Valamint hazai és nemzetközi szakmai tudásmegosztás és jógyakorlatok gyűjtése a minél erősebb és hatékonyabb pénzügyi kibervédelem megvalósítására.
A digitalizáció révén egyre hangsúlyosabbá válik az elektronikus pénzforgalom, ezzel párhuzamosan pedig – miközben a hazai pénzügyi rendszer európai összevetésben is rendkívül biztonságosnak számít – a rajta keresztül megfigyelhető sikeres visszaélések száma és aránya is növekszik. A bűnözők nem a pénzügyi intézményeket, illetve infrastruktúrát támadják, hanem elsősorban a (gyors változásokat olykor át nem látó) fogyasztók megtévesztése, érzelmi manipulálása révén érnek célt. Ezért vált mára alapvető fontosságúvá az „elsődleges védelmi vonalnak” számító ügyfelek pénzügyi tudatosságának erősítése, és felkészítésük a kiberkockázatok kezelésére.
A projekt kiemelten figyel a fiatalkorúakra, a fokozottan kiszolgáltatott társadalmi csoportokra (így az idősekre), de a fogyasztók mellett megelőző jellegű üzeneteket fogalmaz meg a kis- és középvállalati, illetve az egyéb céges ügyfelek felé is.
A KiberPajzs program keretében az intézmények egységes arculatú, egyszerű üzenetekkel mutatják majd be a főbb csalási formákat, így az adathalászat különböző változatait, a hamis banki hívásokat vagy sms-eket, a meghamisított banki weboldalakat, a hamis tranzakciók jóváhagyatási formáit, a csaló befektetési vagy egyéb online ajánlatokat, illetve a közösségi média segítségével történő személyesadat-lopásokat.
A novemberben induló első kampány során plakátokon és üzenetekben három olyan „mindennapi példakép” személyiség birkózik majd meg a pénzügyi kiberkockázatokkal, akik élethelyzete hasonlít a legtöbb magyarországi, digitális pénzügyi fogyasztóéhoz.
A KiberPajzs program szervezői bíznak benne, hogy az ügyfelek, a hatósági és piaci szereplők együtt „golyóálló” védelmet alkotnak a digitális bűnözők ellen.

Magyar Nemzeti Bank, Magyar Bankszövetség, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat-Nemzeti Kibervédelmi Intézet, Országos Rendőr-főkapitányság

További információ a sajtónak: MNB Kommunikáció
E-mail: felugyeletisajto@mnb.hu; tel: +36-80-203-776, web: www.mnb.hu


Karitatív felajánlás a Bethesda Gyermekkórház javára

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a Humanitárius világnapon jótékonysági gyűjtést indított munkatársai körében a Bethesda Gyermekkórház javára. Munkatársaink a Gyermekkórházban gyógyuló gyerekeket és az őket gyógyítókat szerették volna meglepni olyan mindennapos, kórházi ápolás közben használatos eszközökkel, amelyek az ott töltött időt komfortosabbá tehetik. Egy hónap alatt több doboznyi tárgyi adomány (tisztító- és tisztálkodószerek, higiéniai papíráruk, rajz- és íróeszközök, mesekönyvek, kreatív játékok, társasjátékok és tartós élelmiszer) gyűlt össze. Az adományokat Dr. Kiss Csaba nemzetbiztonsági dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója adta át a Bethesda Gyermekkórház képviseletében Dr. Mikos Borbála orvosigazgatónak és Bencze János főigazgató-helyettesnek.


Tudta, hogy nálunk is dolgoznak kutatók?
Ha még nem, ismerkedjen meg Szakértői Intézetünkkel a Kutatók Éjszakája alkalmából.

Ez az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére született. Ilyenkor, szeptember utolsó hétvégéjén minden évben bepillantást nyerhetünk a különböző tudományterületek titkaiba. Az NBSZ Szakértői Intézet feladatai elsősorban a szakértői munkához kapcsolódnak (például vegyészet, nyelvészet és fonetika, informatika stb. területén). Míg az alapkutatások alapvetően a megismerést és a tudásszerzést célozzák, addig a mi kutatásaink úgynevezett alkalmazott vagy alkalmazásorientált kutatások, amelyeket az motivál, hogy az eredmények a gyakorlatban (is) hasznosuljanak. Olyan új módszerek, alkalmazások fejlesztését szolgálják, amelyeknek köszönhetően a szakértői vizsgálatok még korszerűbbek, még objektívebbek lehetnek. Habár a mi intézetünk nem látogatható, ajánljuk minden kedves érdeklődő figyelmébe az országos programokat:
http://www.kutatokejszakaja.hu/

„A tiszta tudományos kutatás a haladás és a civilizáció valódi forrása.” (Marie Curie)


Ha nyár, akkor EFOTT!
Idén a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is ott volt


Az egyetemisták körében a legnagyobb nyári buliként ismert EFOTT-on, 2022-ben sem csak a sokszínű zenei, kulturális és sportesemények programjai közül csemegézhettek a fesztiválozók. A több napig tartó rendezvényen egy külön Univerzum-ot hozott létre a Zyntern Karrier Zóna, amelyben idén 14 kitelepült cég, köztük a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, várta a pályakezdőket, hogy a nyári hangulatban, a vízparti élmények között, akár az álommunkájukkal is megismerkedjenek.

A Karrier Zónában a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat standját a többi céghez hasonlóan, fesztiválos útlevéllel lehetett látogatni, az érdeklődők megismerkedhettek a cégünk karrierlehetőségeivel, sőt, egy izgalmas kódfejtős játékot is kipróbálhattak nálunk.

Az NBSZ kék standja a 4 nap alatt hatalmas sikert aratott: több mint ezer lelkes és kíváncsi, különböző tanulmányokat folytató vagy már végzett, hivatását kereső hallgató látogatott el hozzánk, akik közül sokan eddig nem, vagy csak hallomásból ismerték cégünket. ​Sokszínű szakmai tevékenységünk, munkaterületi lehetőségeink, és a tény, hogy a az NBSZ MINDEN érdeklődőt szívesen fogad, egytől egyig felkeltették az izgalmas karrierútra vágyók figyelmét.


Ünnepélyes könyvátadó az ELTE-n

Többezres nagyságrendben kerültek szakkönyvek a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat régi könyvtárából az ELTE Természettudományi Karához.

A jellemzően vegyi- és nyomdaipari, valamint papírgyártás témájú, magyar és idegen nyelvű köteteket az Ünnepi Könyvhét nyitónapján, június 9-én Bakos Éva nb. ezredes, a Szakértői Intézet vezetője adta át Dr. Kacskovics Imrének, az ELTE TTK dékánjának.

A zömében 1960. és 1980. között kiadott szakkönyveket az Intézet munkatársai már évek óta nem használták, azonban az egyetem könyvtárában különböző kutatások tudománytörténeti hátterének feltárásában nagy segítséget nyújthatnak a hallgatók, doktoranduszok, továbbá a tantestület és kutatók számára.

Az ELTE TTK könyvtára vállalta, hogy a könyveket a kutatók számára hozzáférhetővé teszi, valamint azt is, hogy a Természettudományi Karon kevésbé hasznosítható irodalmat a könyvtári hálózaton továbbadja más szakkönyvtárak részére.


Föld napja - Befektetés a bolygónkba

Itt az idő, hogy bátor cselekvéssel mindent megváltoztassunk és tegyünk az éghajlatváltozás ellen.
Itt az idő, hogy kísérletezzünk új módszerekkel és innováljunk széles körben a fenntarthatóságért.
Itt az idő, hogy minél nagyobb célokat tűzzünk ki magunk elé, amelyeket méltányosan megvalósítunk.
Itt az idő, hogy rendíthetetlen elkötelezettséggel megőrizzük és megvédjük egészségünket, családjainkat, megélhetésünket… együtt, együtt kell befektetnünk a bolygónkba.

Nézd meg az erre a napra készített videót


„A mi bolygónk, a mi egészségünk”

Egészség Világnapja: április 7.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kampányának célja, hogy felhívja a figyelmünket egy-egy jelentős, globális hatású egészséghez kapcsolódó kihívásra. A környezet állapota közvetve vagy közvetlenül megbetegedéseket idézhet elő, ezért az Egészség Világnapja 2022-ben azokra a sürgős intézkedésekre fókuszál, amelyek az emberek és a bolygó egészségének megtartását segítik elő.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szervezeti szinten folyamatosan törekszik a környezettudatos szemléletet beépíteni a dolgozók mindennapjaiba, erről folyamatos tájékoztatást nyújtunk. Az elmúlt év kiemelkedő eredménye, hogy a karbonsemlegesség elérése érdekében beszerzett, elektromos rásegítő hajtással is rendelkező járműflotta kibővítésével, illetve az épületenergetikai felújításokkal 2021-ben 1.070 tonnával kevesebb CO2 kibocsátás volt mérhető, ami megfelel 670 átlagos háztartás által kibocsátott CO2 mennyiségnek.

A változás azonban az egyén szintjén indul. Gondoskodj a saját egészségedről és ugyanilyen odafigyeléssel, szeretettel óvd és ápold a bolygót is, hiszen a kettő egymás tükörképe!

Minden apró lépés számít. Tegyél te is az egészségesebb holnapért!


Nekünk már nem hasznos, a tanulóknak viszont nagyon is!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat több mint 100, már nem használt hálózati eszközt (switch, hub, router) adott át a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum részére. Mi már új, korszerűbb technológiát alkalmazunk, a diákok gyakorlati oktatását azonban ezek az eszközök nagyban segíthetik. Emellett a környezetünk megóvása szempontjából is hasznos, hogy selejtezés helyett így meghosszabbodhatott ezeknek az eszközöknek az életútja.

Az átadáson kívül megállapodás született továbbá Alpek Szilvia nb. dandártábornok, főigazgató-helyettes és Dr. Molnárné Rénes Éva kancellár, továbbá Novák Géza főigazgató között arról is, hogy az NBSZ évente felajánlja az általa már nem használt eszközöket a Szakképzési Centrum részére.
2021.

Az NBSZ zöld ékköve

A DR. STEIER JÓZSEF által, nemzetközi együttműködésben kifejlesztett smaragdfát® világszerte ültetik számos kedvező tulajdonsága miatt: gyorsan fejlődik, rendkívül sok szén-dioxidot megköt, óriási mértékben termel oxigént és tisztítja a talajt. Az NBSZ elkötelezett környezete zöldítése iránt, idén – a beruházások, fejlesztések körültekintő megvalósítása mellett – smaragdfa® ültetésével is hozzájárult a levegő minőségének javításához.
Állatkerti örökbefogadás

Az NBSZ társadalmi felelősségvállalás programja keretében általában az épített környezetének fejlesztéséhez, jobbításához járul hozzá, a pandémia azonban mindent felülírt; ezúttal egy rendkívül nemes és felelősségteljes vállalásra hívtuk a kollégákat, amely segít abban, hogy gyerekeink, unokáink is megismerhessék a Föld élővilágának sokszínűségét.

A Fővárosi Állat- és Növénykert 155 évvel ezelőtt jött létre, és több mint 20 éve indította útjára örökbefogadási programját, amelyen keresztül az intézmény fejlesztését, így az állatkerti lakók jólétét biztosíthatja. Ennek a kezdeményezésnek lett aktív részese az NBSZ, amikor munkatársai csatlakoztak az Állatkerti Nevelőszülők széles táborához Wadadisi, a szurikáta örökbefogadásával.


Föld napja - egy nap a holnapért

Fél évszázada kezdődött a küzdelem, amikor 20 millió ember vonult utcára világszerte, és emelte fel szavát a környezetvédelemért.
Az emberiség túlfogyaszt, túlterjeszkedik és agyonnyomja a vadvilágot, tönkreteszi környezetét; a természeti értékek kizsákmányolása már nem fenntartható.
Ez a nap Földünk eltartóképességeinek határaira, védelmére hívja fel a figyelmet. Sok a teendő, sok lehetőség közül választhatsz.
A lényeg, hogy ne várj másokra, hanem cselekedj! Ne csak ma, hanem nap mint nap!
Mert „a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”.

Az NBSZ a jeles nap alkalmából különleges podcast adással, valamint egy nyereményjátékkal is készült.

Bővebb információk az NBSZ NKI Facebook oldalán találhatók, ami itt érhető el:
https://www.facebook.com/nki.gov.hu/

A Kibertámadás! podcast vonatkozó adása pedig itt található:
https://kibertamadas.simplecast.com/episodes/kornyezetvedelem-amivel-mindenki-jol-jar-kideritjuk

podcast


2020.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat hosszú távú stratégiájának lényegi elemét képezi a környezettudatosság és a fenntarthatóság: a társadalmi és környezetvédelmi megoldásokat mindennapi gyakorlatába önkéntesen integrálva, munkatársai életminőségének, és a tágabban értelmezett környezete fejlődéséhez egyaránt hozzá kíván járulni.

A 2020-as év ebből a szempontból is más volt: a környezeti kultúra alakításában hagyományosan városi környezetrendezési akcióval vesz részt az NBSZ, erre most a pandémiás helyzet miatt nem kerülhetett sor. Ugyanakkor számos kezdeményezéshez csatlakozott a szervezet, így például az európai autómentes naphoz, a „műanyagmentes július” elnevezésű nemzetközi kihíváshoz, vagy az Európai Hulladékcsökkentési Hét szemléletformáló kampányához, melyben való részvételért az Innovációs és Technológiai Minisztérium elismerő oklevelet adományozott.

Az NBSZ hisz abban, hogy nemcsak szereplője, hanem alakítója is lehet a környezeti történéseknek, ezért nem kisebb célt tűzött maga elé, mint 2025-re elérni a karbonsemlegességet, vagyis szén-dioxid kibocsátását a lehető legkisebbre csökkentve, megújuló energiaforrásokat alkalmazva elősegíteni a fenntartható fejlődést.

Kíváncsi rá, hogy teljesül-e? Kövesse híreinket!