Tudomány: válaszok a globális kihívásokra

2023. november 3-30.

A rendezvény címe VÁLTOZÓ VILÁG – ÚJ KIHÍVÁSOK
OSINT – egyedi problémákra egyedi eszközök?
A rendezvény típusa
zártkörű, meghívásos workshop
A rendezvény időpontja 2023. november 10.
Szervező intézmény(ek) PNBSZ Tudományos Innovációs Fórum

A rendezvény címe VÁLTOZÓ VILÁG – ÚJ KIHÍVÁSOK
Internal audit változó eszközei a polgári nemzetbiztonsági szférában
A rendezvény típusa
zártkörű, meghívásos workshop
A rendezvény időpontja 2023. november 15.
Szervező intézmény(ek) PNBSZ Tudományos Innovációs Fórum

A rendezvény címe FEJLŐDÉS ÉS BIZTONSÁG – FÓKUSZBAN A TUDOMÁNY
Az NBSZ kutatóműhelyeinek eredményei
A rendezvény típusa
zártkörű, meghívásos konferencia
A rendezvény időpontja 2023. november 23.
Szervező intézmény(ek) PNBSZ Tudományos Innovációs Fórum

A rendezvény címe Doktoranduszok Interdiszciplináris Kutatásai a Nemzetbiztonsági Szférában 2023.
A rendezvény típusa
zártkörű, meghívásos konferencia
A rendezvény időpontja 2023. november 29.
Szervező intézmény(ek) PNBSZ Tudományos Innovációs Fórum

2023. november 23-án nagy érdeklődés mellett került megrendezésre a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat kutatási eredményeit bemutató zártkörű szakmai konferencia.

A Magyar Tudományos Akadémia évenként megrendezi a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatot, melynek célja a tudományos kutatás iránti érdeklődés felkeltése mellett a tudományos ismeretek terjesztése.


Az idei évben a Miniszterelnöki Kabinetiroda Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatokat Felügyelő Államtitkárság által működtetett Tudományos Innovációs Fórum (TIF) keretében került megszervezésre a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) tudományos tevékenységébe betekintést nyújtó a „FEJLŐDÉS ÉS BIZTONSÁG – FÓKUSZBAN A TUDOMÁNY” elnevezésű konferencia. Az NBSZ tevékenységét támogató tudományos kutatások jellegére tekintettel, a zártkörű konferenciára az NBSZ szolgáltatásainak igénybevételére feljogosított szervezetek munkatársai, valamint a rendvédelmi szféra tudományos tanácsainak tagjai kerültek meghívásra.

Szinte napra pontosan két évvel korábban az azonos témában tartott rendezvényen – hasonló résztvevői körrel és akkor a koronavírus-járványra tekintettel online formában – az NBSZ terveiről, kutatási témáinak indokoltságáról folyt a diskurzus, 2023-ban már a kutatások eredményei, a technológiai kihívásokra adott komplex és innovatív válaszok voltak napirenden.

A konferenciát az NBSZ főigazgatója, dr. Kiss Csaba nyitotta meg, majd dr. Szabó Hedvig, a TIF ügyvezető elnöke köszöntötte a szolgálat tudományos munkatársait, és a tudományos eredmények iránt érdeklődő vendégeket.

A szakmai előadássorozat keretében az NBSZ munkatársai betekintést nyújtottak az Infokommunikációs és Információtechnológiai Nemzeti Laboratórium keretében folytatott 5G témájú és kritikus infrastruktúrák valósidejű felügyeletét érintő kutatási témákba, emellett két kiberbiztonság témakörét érintő kutatás céljairól, tapasztalatairól, eddig elért eredményeiről hallhattak beszámolót az érdeklődők.

A rendezvény második felében a nyelvtechnológia, a nagy nyelvi MI modellek és az önvezető járművek biztonsági kihívásai kerültek fókuszba, bemutatva az NBSZ által önállóan, valamint a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumban végzett kutatások eredményeit, rendvédelmi szférában történő alkalmazhatóságát egyaránt.

A konferenciát Németh Attila, az NBSZ főigazgató-helyettese zárta, kifejezve abbéli reményét, hogy a Magyar Tudomány Ünnepe keretében megrendezett eseményen az érdeklődők számos új információval, hivatásuk során hatékonyan alkalmazható ötlettel gazdagodtak, valamint, hogy a konferencia is hozzájárult a TIF célkitűzéseinek megvalósulásához, elősegítve az együtt gondolkozást, a sikeres együttműködést.