Ugrás a tartalomhoz

Nemzetbiztonsági Szakszolgálat


Nemzeti Kibervédelmi Intézet

2013. április 15-én az Országgyűlés elfogadta az állami és önkormányzati szervezetek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvényt (Ibtv) és rendeleteit, melyek kijelölték az információbiztonsággal foglalkozó szervezeteket valamint azok együttműködésének szabályait.

Az Ibtv. 2015. július 16-ai hatályú módosítása eredményeként 2015. október 1-jétől megalakult a Kormányzati Eseménykezelő Központot (GovCERT-Hungary), a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóságot, és az E-biztonsági Intelligencia Központot (NBF-CDMA) egységes keretben magába foglaló, koordináltabb, hatékonyabb feladat-végrehajtást és információáramlást lehetővé tevő Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Ezen intézkedésnek köszönhetően a Nemzeti Kibervédelmi Intézet az elektronikus információs rendszerek teljes információbiztonsági életciklusára vonatkozóan feladatkörrel rendelkezik, és nyomon tudja követni és segíteni tudja annak alakulását, a tervezési szakaszt, a szabályozást az ellenőrzést valamint az incidenskezelést egyaránt.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézeten belül három szervezeti egység különül el a tevékenységüknek megfelelően, a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság, a Kormányzati Eseménykezelő Központ incidenskezelési szakterülete, valamint a Biztonságirányítási és Sérülékenység vizsgálati terület.

Az egyes területek feladatai:

 

 

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szakmai kapcsolatokat ápol számos CERT-tel és nemzetközi kibervédelmi szervezettel, úgymint:

További információ a Nemzeti Kibervédelmi Intézetről:

http://www.cert-hungary.hu/

http://neih.gov.hu/

NBSZ © 2012